chinta

chinta

bestfriends

Friday, June 1, 2012

DAPUR BUBU

assalamualaikumm...

hari ni bubu terasa sgt2 nk makan tupat sutummm....

ketupat sotong ni sangat2 popular at pantai timur.....

nah....tgkk rupa tupat sutum yang buat bubu kempunan nk makan ni...


bes kann….wwwuuuaaa nk…mama nnti tolong buatkan untuk bubu taw….. J

ni la resipi ketupat sotong..nnti leh la cuba taw….

RESEPI KETUPAT SOTONG

1 kg sotong (sederhana besar)
200 gram beras pulut
2 cawan santan cair (untuk merendam beras)
3 cawan santan pekat (untuk kuah)
Sedikit halba
2 cm halia (dimayang)
3 ulas bawang merah (dimayang)
Gula, garam dan perasa.

CARA-CARA
Rendam beras pulut dengan santan cair.
Masukkan beras pulut ke dalam sotong dan sematkan dengan lidi.
Masukkan sotong ke dalam santan pekat dan masak.
Masukkan bawang, halba, halia, garam, gula dan perasa.
Kacau hingga mendidih.

Sedia untuk dihidang.

Kuah akan berwarna merah jika sotong tadi tidak dibuang kulit.

Resipi n pic credit to mr google… J



p/s:::law da buat nanti..jgn lupa hantar untukk bubu taw…hihihi…
ok,,,,da2,,assalamualaikum n luv u all…


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

No comments:

Post a Comment