chinta

chinta

bestfriends

Friday, April 29, 2011

::yippi...kelik kapommm:::

hari ni exam last paper...mase jawab exam tu, duk teringat kat umah je...hiihihihi.... almaklumlah....ri ni kan chinta kan da nk balik kapommmm....malam ni....gumbira yang amat taw x...hihihi....dapat lepaskan rindu kat mama chinta.....my sis yang musyuk lagi masyam tu....my family.....n warga kapommm sekalian...kihkihkih.....da lame taw x chinta pendamkan rindu ni...akhirnye masenye da tiba....dop sbo wasenye nk kelik kapommm...(hihihihi...belum pape, da tulis dialek ganu...huhuhu...bia la....mengagungkan bahasa negeri kite skli sekale, ape slohnye opppp...)


ri ni, hari last tuk sem 4....wuuuaaa........umo da mkin meningkat ni chinta oiiii.....kne tunjukkan kematangan sket...dun manje2 ag...malu la...hihihihi......dalam perasaan gumbira, de gak perasan sdih...sedih nk tgglkan tanjung malim yang indah lagi permai ni.....kihkihkihkih...iklas ni taw....huhuhu....sedih nk berpisah ngn kekawang....ye la kan....cuti kali ni, lame....4 bulan tuuuueee....lme sihhh.......mesti banyak perubahan yang akan berlaku.....harap ukhwah yang terjalin, x akan putus....cayaaammmm korang2 sume ketat2 taw....wekkkkkk3....pengalaman, tunjuk ajar, n kerjasama ngan korang buat chinta makin memahami tentang kehidupan...n yang penting, banyak menambhkan ilmu di dada....(huhuhu...byk ke chinta oiiiii.....uuurrmmm...leh la...drpd 0 kn...)..thanks for everything n mntak maaf jika de bt salah....;p





selamat balik kampung...ati2....



selamat bercuti...manfaatkan cuti yang lame ni, dengan perkara2 yang berfaedah...insylh, law diberikan kesempatan n umur yang panjang, kite bersua kembali sem hadapan...;)


sempena ramadhan n hari raya aidilfitri yang bakal menjelma ni, chinta ingin ucapkan selamat berpuasa n selamat menyambut hari raya aidilfitri...chinta susun 10 jari memohon ampun n maaf law terkasar bahasa, terguris ati dll......


aceceee...mood raye da dtg...kihkihkih.....

p/s::::: to my frenz---> thanks tuk segalanye, smpai ketemu lagi...^________^

to my family----> tunggu chinta mendarat di ganu erkkk....hihihihi...
....lab u all.....






Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

santai:::fikir sejenak:::















p/s:::jgn tiru aksi n ragam di atas erkkkk....ia hanyalah untuk santai n renungan...terutamanya kepada guru, bakal guru n studen yang bercita-cita untuk menjadi guru....jadilah seorang guru yang baik dan dapat berjasa kepada pelajar, masyarakat dan negara...aminnnn....=)

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, April 28, 2011

::ting tong::


motipppp....hahaha...td chinta round2 la kat cik google ni....so, tertengok la 2 pic yang kat bawah ni....chinta berkenan n nmpak cam kiut miut je...huhuhu...santek kn....so chinta masukkan la kat sni...tgk la...
layannnn....zaaaassssss.....





Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

::mengapa sikap sukar berubah::




wowwww...tajuk ri ni...mengapa sikap sukar berubah??????
ermmm...time tuk motivasi diri lak rsenye...kihkihkih
knp erk?????sikap ni susah sangat nk berubah kn...law da sebati lam jiwa kite ni, mmg sukar sgt nk berubah...walaupun sedikit kn...kn3????anda setuju ke x...ni pendapat chinta la kn...bukan nk suh sume org bersetuju ngn chinta taw...coz, chinta taw, sume org ade pendapat n pandangan masing2.....

sikap.....sikap ni ape erk....sikap ni ialah penilaian terhadap pelbagai aspek lam kehidupan seharian n objek yang bermain di fikiran...sikap ni akan mempengaruhi tingkahlaku kita....
erm...bagaimana sikap ni akan mempengaruhi tingkahlaku erk....
terdapat dua teori yang menyatakan bahawa sikap ni akan mempengaruhi tingkahlaku manusia iaitu:



1)Theory of reasoned action (Ajzen & Fishbein, 1980;  Ajzen, 1991).
Teori ini mengatakan bahawa keputusan untuk melakukan sesuatu perkara  didorong oleh proses yang rasional dan proses ini wujud dalam urutan yang logical. Pemikiran yang perlahan-lahan dan berhati-hati ke atas sikap dan implikasinya ke atas tingkahlaku.


2)Theory Attitude-to-behavior process model
Teori ini releven apabila sesuatu tindakan itu adalah merupakan tindakbalas spontan kepada sesuatu situasi yang dialami oleh individu. Proses ini automatic iaitu situasi di mana individu perlu bertindak dengan pantas. 


sikap ni..sukar untuk berubah...knp erkkk..sbb sikap ini bersikap stabil...ia wujud dalam jangka masa panjang dan disimpan dalam memori jangka panjang....ni bermakna sikap ni, boleh diingat semula....dan tahan lama...so terjawab la, sikap ini sukar untuk berubah sebab die tahan lama....walaupun terdapat proses pujukan iaitu proses percubaan untuk mengubah sikap seseorang.


so...dapatlah chinta simpulkan bahawa sikap ni mmg susah sgt nk berubah kan...mybe da jadi sebati ngn jiwa ngn darah daging kot....huhuhuhu...walaupun kite da try nk ubah, pelbagai cara da try, tp still susah nk berubah...walaupun banyak kali nasihat n tegur pommm, tp sikap tu je yang ditunjukkan n x berubah walaupun sikit....sikap2....chinta bukan nk merungut, nk mengata sesiapa pun....chinta just terpikir sal sikap ni....law sikap yang baik, x pe la law x ubah pommm kn...ni sikap yang tidak baik...chinta bukan bermaksud sikap sosial or sikap enjoy...yang tu, bagi chinta, ia boleh selagi tidak menganggu orang lain...maksud chinta di sini, sikap dalaman.....contohnya hipokrit, ego, selalu memandang rendah orang lain, selalu meyalahkan orang lain, mengata, mengumpat dll....susah kan manusia ni...






x pe la chinta, manusia ni ade pelbagai jenis...pelbagai ragamnya....cam kata pepatah " lain orang, lain ragamnya"....n " rambut same itam, hati len2"...tol kn...(ermmm...law yang rambut perang, putih n sebagainya tu, cmne lak erkkk)....hihihihi....chinta da mule me ngokngekkk kn diri...kihkihkih...




p/s:::: tabahlah menghadapi karenah manusia...itu sume lumrah kehidupan...adakalanya kita suke n adakalanya kite sedih....lapangkan dada n redho....=)

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Wednesday, April 27, 2011

---@yang terindah@---

Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Maaf jika ku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, April 26, 2011

c!nc!N




hello everyone.....
cincin????...knp chinta memilih tajuk ni erkkk?????
nk taw knp....urmmm....sbbnye chinta skang ni, suke sgt2 tgk cincin....hahhhh....petanda nk kwen???....ehhhh...bukan la.....jus sje2 la...chinta suke tgk...sbb cincin ni sgt santekkkk taw......cute sgt....
sambil2 tgk design terbaru...ane taw.....berminat ke kn...kihkihkih.....ni la antara cincin yang chinta tgk....chinta kongsi ngn korg sume erkk......cantek taw....hihihihi








copy form cik google....
santekkk kn..kn3...

kat sini, chinta nk kongsi la, sikit maklumat berkaitan ngn cincin ni...memandangkan cite chinta ri ni berkaitan ngn cincin....so ni sedikit maklumat..penting... bagi umat islam semua....


Memakai cincin mengikut sunnah rasulullah SAW adalah seperti berikut:
Pemakaian cincin mengikut adab Islam Nasihat Nabi Muhammad SAW. kepada Saidina Ali kw. sesudah Saidina Ali berkahwin dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan Nabi Muhammad Salawatu Alai Wasalam. Nabi Salawatu Alai Wasalam. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari 
1) jari manis 
2) jari kelingking (anak jari)
Jangan memakai pada jari 
1)   jari tengah 
2)  jari telunjuk 
Nabi Muhammad S.A.W. melarang kerana memakai cincin pada jari telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka dizaman Nabi Lut a.s. 
Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam juga bersabda:
مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ
“Siapa yang menyerupai suatu kaum maka ia termasuk dari kaum tersebut”

Rasulullah SAW memakai cincin di jari kelingking tangan kiri sehingga baginda wafat. Inilah yang dipegang Imam Malek, Imam Syafi’e dan Imam Ahmad. Berdasarkan hadith daripada Anas bin Malek : “adalah cincin Nabi SAW dipakai pada tangan ini (dan dia menunjukkan kepada kelingking jari kiri)”. Hadith Riwayat Muslim.
Di samping itu, Ali bin Abi Talib berkata “ Rasulullah SAW telah melarang saya memakai cincin pada jari telunjuk atau jari yang mengiringinya (jari tengah atau jari hantu)”. Hadith Riwayat Muslim, Abu Daud, At-Tarmizi dan An-Nasai.

p/s:::: pakailah cincin mengikut sunah Rasullah SAW....allahualam....

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Sunday, April 24, 2011

~~satu tragedi di 1 petang~~





tragedi di 1 petang???????
urmmmm...pe tu erkkkk..hahahaa...
petang tadi kn....ermmmm....nk cite ke x ni????
ngh fikir ni....kne fikir panjang gakkkk ni....
chinta ase kn.....x yah la kottt.......
nnti law cite, msti de seseorg akan marah kat chinta....coz chinta cite kat cni n x gtaw die...
agpommm, cite ni, x penting pommm...hahahaha...
bukan tragedi pun, cume baru nk jdi tragedi...n sempat dielakkan...nasib baik la...
chinta bersyukur sangat2....da la mase tu...roomate chinta x de, die kua, p jumpe akak die...
akak die dtang....huhhhh....mencabar gak situasi mase tu.....nerves sgt2 mase tu....nasib baik la......
law x, mesti chinta da x de kat cini......bersyukur umur chinta masih panjang ag....
n bersyukur yamg maha esa masih nk berikan ruang tuk chinta jumpe mama chinta kat kampung n lepaskan rindu yang teramat sangat kat mama chinta ni....syukur sgt2...
alhamdulilah...
mesti korg2 marah chinta kn...sory la....cite tu, biar je la, jadi rahsia chinta....malu la nk tuliskan kat cni...nk cite kat sape2 pom, chinta x mo....
coz x mau merisaukan sape2....so...sory u olls...muaaahhhh3 u oll ketat2...kihkihkih

chinta baru je pas makan nasi ni taw x....ngn ayam greng n kicap je....
wwwwwuuuuuuaaaaaaaa.....sedih kannn....
almaklumlah...time hujung semester, mmg la fenomena ni la yang akan dihadapi oleh studen cam chinta ni....cian kan...x pe la, dugaan hidup....
ni baru je ujian kecikkk, bukan ujian yang besar ag kan....so, kena la tabah.....
law mama chinta taw la kn, mesti die sedih....siap nangis ag kottt.....
mesti die cakap, cian chinta kn..x cukup makan kat cni....
mesti die pk, chinta da krus kott...padahal makin tembam ade la.....
ermmm..tp kn....chinta ase2 la.....mybe mama chinta ag  ase plikk kottt...
mesti mama chinta cakap....ermmm,duit baru je masukkan semalammm...x kn da habiisss????.....alahai chinta....kihkihkih
hahaha...chinta sebenarnya bukan x cukup duit tuk makan laaa....ni kes malas punye pasalll....
malas nk turun bli makanan.....so tuk mudahkan keje chinta ni, chinta pommm goreng je la ayam yang ade lam peti tu...cari punye cari la kan...ayammmm tu de 2 ketul je...
fuuuhhhh.....naseb baik...kate ati chinta..law x, terpakse la chinta trun beli laukkk....
ckup la nk makan tuk ri ni.....hahaha.....
rezeki2,chinta bercakap lam ati...bukan ckp sesorg erkkk..huhuhu...
sdih kan cite chinta ni..hihihihi...k...da2 sume..lab u ketat2...uummmuuaahhh.....;)



Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Saturday, April 23, 2011

::novel bes::

Novel versi tganu

Mamat rase malassang nök bangung tiddo. Nye gulling-gulling atah katil. Pusing kiri, pusing kanang. Serba dök kene dia berase. Mök Lijöh blèbèr hanyaar kot luör pitu, “Mat! Matahari nök tinggi galöh döh nim, ka’ak rezeki kalu bangung lèwat-lèwat. Mung tak dök kheje ke ari nim?”
Dök tahang kene blèbèr Mamat Ppayang pong bikah bangung ceggat dari katil. Baru dia teringat pukol 11 ada kene wat kheje sikit hök Böh dia suroh kemarèng. Mamat pong jungaa tangang dia ambèk tuala. Pèsèngang mandi P. Ramlee pulök pagi nim, al maklunglah pukol 10.30 döh. Dari Manir nök jembe ke Jalang Batah Baru tu jauh jugök. Pah tu nök kena bereti stèsèng minyok Petronah pulök dekat sipang trapik lait Pulau Musang. Döp ingat starang nok tamböh minyök kemarèng. Dök dang 10 minit Mamat siap belake döh. Minung air kopi-ö setegök dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak lambo. Baru beli minggu lepah tu kasut tu. Bekilat ssiö! Lepah tu Mamat pong stak möto vroooooong hale ke bandö. Mötosika sèkèng hèng jer, tapi boleh tahang lah.

Jalang Batah Baru ader banyök bangunang jabbat dengang kedaa. Kalu hale ke depang sikit ada kedaa Astro, hök tv kene bayö bulang-bulang tu. Kalu tebèng dök bayö jer kena pötöng hanyaar. Lepah pada suraa Flat Batah Baru tu ada lèrèk kedaa èkong. Kedaa makang pong ada gök. Kalu jallang sikit lagi sebelum kedaa Astro tu, ada kawasang lapang tepat juaa khète baru cap Hyundaa dengang Kia.
Di antara kedaa èkong dengang kedaa Astro tu ada celöh-celöh tu jabbat löyar baru buka. Pèsèngang baru pah jadi löyar tu Mamat mari mmkir sörrang. Slo-slo Mamat naèk tikat dua. Napök gaye ader dua örang jer kherani. Llaki sörang, ppuang sörang. Boleh tahang hök ppuang tu. Tapi pakaa cicing molèk ngak kat jari manih tu. Ttunang döh pèsèngang tu.. Dök napök gambö starang. Berat nnanang. Mamat kabö ke kherani ppuang tu dia nök jjuper Tuang Löyar. Hayat hidup Mamat dök rajing jjuper löyar skali habuk. Cakkak dengang löyar jauh skali.. Nye mari debö wèh.

Mamat pong ketok pitu masok. Löyar tu tengöh pegang gagang talipung cap Panasonic kat telinga dia. Wayar talipung tu tengöh beseranggöh lagi. “I dah uruskan fixed deposit you sebanyak RM10 juta tu. Lagi satu, minggu depan ni, I nak you ikut I ke Singapore. HSBC Singapore dah buat arrangement untuk finance syarikat klien I, tak banyak, dalam 20 juta Sing dollar. Firm I jadi lawyer jugak tu. I turun KL minggu ni, kita dinner kat Shook di Starhill ok?”

Mamat bukang pandaa sangat cakak orang putih. Tapi bila dengö haa pitih die pahang. Mainang apa juta-juta nim? Mamat mari mmikir.
Löyar muder tu pong letök gagang talipung sambil-sambil kheling ujung mata tengök ke Mamat. “Yer, nök mender? Saya sibuk sangat ni, dök tengök ker?” löyar tu tanye Mamat.

Mamat pucat kesi. Dök tahu nök kata mende. Nök jawak salöh. Tak mboh jawak salöh. Macang mase nök bangung tiddo sakning. Serbe dök kene. Sudöhhang Mamat tebèng jugök jawak.
“Sebenörnyer tuang, sayer nim kheje dengang sarikat Teleköng. Saya mari nok sambung wayar talipung hök tuang wak lölök cakkak sakning. Dök sambung lagi wayar tu, guaner lah tuang boleh cakkak döh!”
Muka tuang löyar tu jadi biru hèrang!
Döh nök wat guana starang! Nök èksèng dök betepat! Ada jugök löyar kècèk orang dèh! Pecöh bo! Orang jamang lenim kata “kantoi”!

p/s::::::org luo ganung, pahammm ke dop????...huhuhuhu...;p

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

::santai~~aming g sejid::

Aming g sejid
PEMBACA DARI LUAR TERENGGANU PON BLEH BACA JGAK..KALO FAHAM LA..;p

Ayoh ye kate doh tok bolih ikut. Ye nok ikut gok . Pah tu dalang sejid wat bising. Ye berembah ngan abang dia. Bising Bango. Ayoh dia hok tengah mayang ni nok maroh dok tau ahh. Geletik tangang rasa nok bui penampor sutir. Orang laing kiri kanang dalang sof mok’o rase gitu jugak,  mesti dok kusuk semayang. Kalu ye maghi dekat, bulih junga tangang, belang-belang bace fatehoh, mesti kena keppok pale,  baru ye bulih dudok diang. Base anok dok rajing mari sejid, ye ingat sejid ning macang padang tepat maing. Ye berembah, ye berembah jugak nge abang dia.   Nok buwak gane , budok dua  taung , dok tahu ke mende.

Orang paka baju melayu nok gi sejid, ye derah-derah gi ambek baju retek dalang robok. Tak dok pioh, ye buke abih sorok dalang rumah cari pioh, bulih ke dia pioh besar, paka jugak, paka jugak walaupung dok lekat di pale. Tengelang separuh dahi napok butir mate je dua butir, kelit-kelit. Ayoh ye kate “Aming doh ayoh gi ahhh, kek gi aming bising, dok dudok diang, kaca orang mayang”. Panda ye jawak “Aming  uduk je, Aming diang je, Aming mayang nge ayoh”. Uhh,  jawak bukang maing juruh. Ayoh dia pong ajoklah, nok try ,bulih ke dok dia duduk molek-molek mase orang semayang jumaat. Kalu dok ajok kang ye nangis guling hanyar depang mok dia,  sapa orang abih mayang. Rohoklah mok dia nok suruh senyap kekgi.

Mase khetbah tu ye start doh, iyah-iyah ye fire ke abang dia. Abang ye senyak je, dok layang. Ayoh ye keling-keling dari jauh, pah tu cerelong ngan wat mulut cettum gitu. Marohlah tu .Ye senyak kejap. Pah tu ye segok-segok pulak abang dia, iyah-iyah, koya jadi ultrameng lawang raksakse.  Ayoh ye cerelong lagi, ambek jari tunjuk bubuh dekat nge bibir, wat gerok kiri kanang. Perit meto , takutlah tu konong. Derah-derah ye gi duduk bira abang dia, terkising-kising senyung. Dok dan dua minit ye segok pulak abang dia, maing pogong-pogong pulak, iyah-iyah..

Ayoh dia buat isyarat ke abang dia ,suruh maghi dekat. Ayoh dia bisik “koho teruk adik mung ning, mung ajok adik mung gi blakang, tepat orang buh lipar nung, mung layang ye berembah, kot panda ye ah nok begocoh ke, nak berguling ke, nok teranding di dinding ke.Dok bolih jadi gining, ye kaca orang nok mayang kekgi.”   Abang dia ajoklah gi blakang. Ye pong derah-derah ikut.

Amanglah sementor. Bulihlah dengar khetbah molek skit. Tok imang perabih khetbah dia, pas tu sedia nok semayang. Pah takbir je , bace patehoh, eh-eh tubik mari duane dok tahu, ye mari pulok nge abang dia. Duk selit celoh sof. Ye akat takbir jugak pah tu wat mulut bebet-bebet, pecih-pecih, pecih-pecih bunyi, bace mende dok tau.  Ekseng je lebih.Mase abang dia sujud ye buwak pulok, tengok molek ngat  abang dia sujud, kabat lallu atah blakang wat macang kuda. Keduk-keduk , bising bango. Mase abang dia duduk , ye pelok tekok abang dia , lepah tunju dua tige butir, debih-debih bunying. Gitulah sapa orang abih semayang.

Lepah bagi salang, kiri dan kanang, ayoh dia cerrelong slalu, bulat gete mate dia macang nok sembul , maroh tahap gajah naik minyok. Ye kejut ke mate sembul ayoh dia , Ye lari gi nusuk blakang abang dia, tahu nye saloh sebab ayoh ye pesang benor doh jangang wat bising dalang sejid.  Ayoh dia saoung  slow-slow  “Sape maing masae mayang takdi hahhh ?”. Dalang takut-takut dia jawak “Bukang Aming”.  Kebetulang tok imang tengah bace doa lepah mayang, tok makmung pulak jawak rama – rama “Aminggggg”. Ye kejut , watpe semua orang kata Aming.  Ayoh dia kate lagi “Sape bising bango main gocoh dalang sejid hahhh” . Tok Imang  bace doa .Makmung jawab aminggggg. Ye pucat lesi doh muke, ye jawak “Bukang Amingggggg, bukang Amingggg.. muke paling kiri kanang tengok ke makmung, mintak kasihang belas. Abang dia doh dok tahan suke tengok keaadaang dia hok pucat lesi. Ayoh dia wat lolok tanye lagi “ sape hok maing berembah dalang sejid ahhhh?”. Tok  Imang perabih doanya, hok akhir dia kate “Ya Rabbal Alaminnnnnn”, kuat skit dari biase.

Makmung-makmung sume pakat perabih amingkan doa tok imang, kate kuat skit dari biase “Amin Ya Rabbal Alamin”. Ye kejut hanyar. Bukang Aming, Bukang Aming, selok ye nangis takutan.  Makmung sume tengok ke dia . Derah-derah Ye gi  jerba ke ayoh dia. Reboh nungging ayoh dia sapa sellok kaing-kaing. Abang dia
dok tahan, suke sampai guling bating depang  sof.



p/s::::::ciang ke aming orkkkk?????....huhuhhuhu…;p

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Tuesday, April 19, 2011

:::mood exam:::

assalamualaikum pembuka bicara....
esok, chinte de exam....final exam...
hahahaha...truk tol chinta erkkkk......esok exam, sempat ag coret2 kat blog ni..hahaha...
ala.....x pe..bkn lme pommm kan...jap je...
agpommmm...niat chinta kn baikkk..tuk wish luck kn..kn3.....;p
sje2, nk wish luck tuk dri sendiri.....
oppppsss.....x lupe gak kpd sume kwn2 chinta n sume2 la yg amik exam....x kire la, esok ke, luse ke....gud luck.....bt yg terbaik.......


semoga berjaya....
lab u...
assalamualaikum....


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Monday, April 18, 2011

:::mood:::

ngah bengang yang teramat sgt......errrrrrrrrr......
aaaaaaaagggggggggggghhhhhhhhhh.....



sekian, terima kasih..
assalamualaikum.....

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Friday, April 15, 2011

::Kalau sy dah x de, baru awk leh gatal ngan ppuan len::

Di sini chinta nk kongsi satu cerita….cerita ni memang sgt2 sdih bagi chinta…n chinta harap cite ni dapat bagi pengajaran kepada semua….supaya kalian menghargai si die sebelum terlambat….;)..

Name aku Amir.. Aku de sorg awek.. Sorg??? huhu.. Awek aku ni mmg lawa giler r!! Sbb die lawa tu r aku ngn membe2 aku berebut.. Nasib aku baik la, aku dpt jugak die....memandangkan aku ni pun kategori org yg handsome.. hahaha..
OOPS! lupe! Name awek aku ni Nadia.. Kitorg x same kampung tp satu sekolah.. Satu hari ni aku dpt twrn smbung blajar kt satu IPTA ni.. Awek aku pn dpt.. Alhamdulillah result SPM kitorg cemerlang walaupun aku pun x percaye boleh dpt 7A.. Hahaha.. Tp mmg giler r.. Walaupun kos yg ditawarkn same, tp aku terlambung kt utara n die lak kt Selatan..

Die ni kuat jeles tu jgn ckp laa.. hidup aku dia yg aturkan.. selama aku satu sekolah dulu, jgn hrp la aku nk kuwa ngn membe2 perempuan aku.. Jgnkn kuwa same, pndg pun x boleh.. Kdg2 aku rimas jugak ngn die.. aku ckp byk ngn die, mau die marah2 then merajuk.. Benci tul aku.. Aku tau die sygggg sgt2 kt aku. Aku tau die mmg x lyn mane2 lelaki yg cube usyar line die.. Kdg2 aku bengang jugak if ade lelaki yg hntr2 msj kt die walaupun die x reply..

Tp sebenarnye aku ade sorokkan sumthing drp die.. Disebabkan kitorg pun da terpisah jauh, aku mule la nk test market kt utara ni.. Jahatkn? Aku rase bebas!!! Aku pn rase die mcm tu jgk kot.. Yelah, die kn lawa.. Msti r ramai jantan usyar die.. Disebabkan aku nk menutup perasaan prasangka yg buruk2 tu, aku mula r berkawan ngn ramai perempuan kat sini.. Setiap kali org tanye status aku, mesti aku jwb aku single.. Aku selalu kuwa ngn member2 perempuan aku kat sini.. Mmg lagak cm org single.. Aku selalu teringatkan die time aku tgh berfoya2.. Bile wktu mlm sebelum tidur, msti die yg call aku.. Aku? Kdg2 kot.. Tp aku syg sgt kt die.. Aku ckp kt die, membe2 aku kt sini semuanye jantan.. Die ckp die pun same.. Sebelum kitorg end call mst die cerita2 kenangan kami bersama.. Die selalu ckp, "kalau sy da x de baru awk leh gatal dgn perempuan lain".. Kdg2 aku mrh die sbb die ckp yg bukan2 walaupun hakikatnya aku mmg da menggatal da pun.. Kdg2 aku selalu jgk create pergaduhan ngn die.. byk kali die nangis time gaduh2 ngn aku.. pernah tu aku tertengking dia.. kesian die.........

"SAYA SAYANG AWAK! SAYA NAK AWAK!"
Tibe2 aku terkejut drp lamunan.. Rupa2nye member perempuan aku, Tiqah.. Aku pn dgn bangang aku terima..
Mase duit PTPTN kuwa, aku beli sebijik henpon lg. Satu henpon khas tok msj Nadia, satu g utk Tiqah.. Dlm tempoh aku belajar kt sini, mcm2 tipu aku wat.. Aku tipu dua2 perempuan tu.. Tp hati aku tetap sygkn Nadia.. Mungkin sbb jauh, perasaan tu kdg2 bercampur.. Tiqah pn mcm Nadia.. Sejak aku couple ngn minah ni, aku dah x kuwa ngn member2 perempuan lain.. semuanya kembali mcm mase aku ngan Nadia dulu.. Aku terasa bersalah sgt.. Tp dlm mase yg same aku just nk hilangkan perasaan bosan sorg2 kat sini.. "Kalau la Nadia tau.." Kdg2 aku terfikir nk berterus-terang.. Tp aku x berani.. Kalau dulu aku tidur pukul 1.30, sekarang ni pkul 3.30 kdg2 pkul 4.. Yelah sbb nk gayut dgn dua2.. Semua org x tahu siapa aku sebenarnya walaupun roomate aku sendiri.. Setiap kali aku balik kampung, Nadia x balik.. Yelah.. U dgn sekolah mane same.. Cuti lain2.. Cume ade sekali tu kitorg dpt cuti same2.. Cuti raye kn.. Time aku jumpa ngn Nadia, aku sorokkan henpon satu lg tu kat rumah.. Nadia makin lawa! Berseri2.. Mane2 lelaki tgok gerenti r cair ni.. Nadia ckp cinta die hanya utk aku.. Selama die berpisah dgn aku, die semakin rindu, semakin syg n cintakn aku.. Utk hilang rase camtu, die habiskan mase dgn belajar.. Kdg2 die ckp belajar smpai tau2 da mlm.. Die happy sbb hati aku masih x berubah utk dia sorang.. ERR! aku terasa bersalah sgt.. "Kalau sy da x de, baru awk leh gatal dgn perempuan len tau!" ckp die sambil tergelak2.. Perkataan tu da berjuta kali kot die sebut.. Aku tgok muke die yg lembut tu.. Die bersuara, kalau habis belajar, die nk aku ikat die sebagai tunang.. Pastu die nk kami kerja, kumpul duit byk2 n kahwin then sambung belajar lg.. Beria2 die menceritakan impian die kt aku...

Permainan aku berlarutan sehingga sem yg ke 4...
Pada satu hari ni aku g makan ngn Tiqah mcm biasa... Heboh kampus aku jd tuan rumah untuk satu pertandingan perbahasan antara IPTA. Kebetulan hari ni ulangtahun ke 3 aku ngan Nadia.. Mcm biase aku g mkn ngn Tiqah kt cafe.. Mase Tiqah tgh ambil lauk, aku terniat hati nk cek msj die.. Terhenti jantung aku, berlambak2 msj sorang jantan yg bersayang2 kt  inbox dia.. Aku pn angin r.. Mase Tiqah duduk, aku soal2 dia smpai menangis minah tu.. Sebelum ni x terniat pulak aku nk cek.. Tiqah ckp die ttp sygkn aku.. Aku pun mula terfikirkn Nadia.. Tibe2 ade sekumpulan awek dtg kat meja aku time2 gini la pulak.. X lame pastu aku nmpk Nadia.. Aku menelan air liur..  Rupe2nye, Nadia ambil bahagian dalam pertandingan tu.. Bila Tiqah nmpk ramai2 awek tu dtg kt aku, pelik r die.. N dgn kuasa Allah, semua terbongkar pada saat tu.. N Tiqah sendiri mengaku yg dielah awek aku kt depan Nadia.. Aku tgok Nadia menangis.. Die x bercakap sepatah haram perkataan pun.. Cume die berikan aku sekotak hadiah ulangtahun kami sebelum dia tinggalkn aku.. Aku terus putuskan hubungan aku ngn Tiqah.. Mase aku balik hostel, puas aku call Nadia.. Aku hntr msj berlambak2 kt die.. die x reply pn... Aku sedar, die dah benci aku..

Rupanya Nadia masih menerima aku.. Aku happy sgt2.. Aku berjanji x nk kecewakn die lg.. 2 minggu kejadian itu berlalu.. Org2 sekeliling aku mula menjauhkan diri daripada aku.. Nk2 yg member2 perempuan aku la.. Aku dah x kesah da.. Aku dah berubah.. Aku cuma nk dapatkn keputusan yg cemerlang sampai time akhir sem nanti. Aku nk dptkn kerja baik2.. Apa2 pun aku nk ikat Nadia dulu.. Kdg2 aku berasa malu sgt kt Nadia nk2 bila teringatkn mak ayah dia.. Nasib baik die x pergi report kat mak n ayah dia.. hehe.. Dlm tgh syok2 berangan sambil membelek2 kemeja baru hadiah ulangtahun daripadanya mase hari kejadian tu, tibe2 aku dpt msj drpd member Nadia.. "Nadia eksiden!" Ermm.. Hati aku tibe2 jd x sedap.. Msj kedua drp member die smpai lg.. Terasa panas muka aku bile bace msj tu.. "Nadia da X DE.. Die kne langgar ngan kereta mase lintas jln.." Mcm org gila pas aku bace msj tu.. Aku ambil keputusan balik kejap kampung walaupun terpaksa ponteng kelas..

Aku rase kosong.. Kosong sgt.. Teringat gelak tawa die, teringat suara die, muke die yg lawa tu.. Aku menangis dlm bas.. Aku x peduli ngn org2 yg pndg aku.. Kali ni aku betul2 menyalahkan diri aku.. Semua kenangan aku ngan Nadia bermain dlm kepala aku.. Aku xmampu menahan perasaan sedih ni.. Berulang kali aku bace msj terakhir Nadia mlm td.. "Awk, sy nk tido.. Mcm biase, sy sygkn awk utk selamanye walaupun awk da lukekn ati sy, sy maafkn... Tp ingat! Kalau sy x de baru awk leh gatal ngn perempuan len tau! Hehe.. Nk mrh la tu.. Sy leb awk! Sweet dreamz.."  Ya Allah! Kuatkn hatiku ni.. Semasa aku sampai, jenazahnya belum tiba lagi.. Ye.. Aku pun terus mencoretkan kisah ini.. Semoga menjadi pengajaran kt korang.. Air mata aku berguguran sepanjang mencoretkan kisah ni.. Tapi  aku tau, Nadia x kn kembali da.. X de lg msj Nadia, panggilan Nadia.. X de dah ungkapan "kalau sy x de" tu dah..

Teman2.. Aku mintak sedekahkanlah fatihah utk nya.. Mungkin ada yg memperlekehkn kisah aku ni.. Tp bg aku, inilah kisah yg plg bermakna utk aku.. Utk selamanya aku menyayangi kau, Nurul Nadia bt Zainarruddin..
Mungkin kejap lagi jenazahnya tiba.. Aku nk bersiap2 utk beri penghormatan terakhir buat die yg aku sygi.. Sememangnya cinta die utk aku shgga akhir nafasnya... Aku mampu merelakan pemergiannya... Tabahkn hatiku Ya Allah.... -Al Fatihah.....




Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed

Thursday, April 14, 2011

:::time bowink petang2::::

time ptg2 yang borink ini........
aduhhhhh....bowinknye,,,,,,x de insan yang nk ajak chinta p jln2 ni erkkkk.......chinta ni mmg jenis yang suke p jln2.....x suke duk kat umah....bosan sgt...same la law kat kampung halaman chinta yang chinta cintai tu......cume kat sini je chinta jarang kua petang2....jarang sket la.....law kat umah, x de la borink cam kat cni...
almaklumlah....kawan2 chinta kat cini ni, bukan yang jenis suke berjalan cam bes fren chinta.....tp kiteorg p jalan2 pommmm, kiteorg x kacau org erkkk......x cuci mate erkkk.....kiteorg just kua p jalan2, amik angin, tgk gelagat org (bukan mengumpat erkkk....law de pommmmmm sket2 je)...kihkihkih
law kat sini....kiteorg x de la kuat berjalan....coz kwn2 chinta ni kaki study...hihihihi....bkn mengata erkkk.....memuji gitu...kihkihkih...x pe la.....asalkan chinta jadi diri sendiri...x hipokrit n x mengata org....huhuhu


time petg2 yang borink ini.....
chinta teringat lak zaman sekolah dlu....time petg ngn my bes fren.....rindu kat korang lak plak.....
time ptg2 dlu....kami selalu keluar cari makan (makan je kejenye erkkkkkk) n lepak sesame kn....
smbil wt ketupat sket2 kn......tp bukan wt ketupat gak kn....kami hanya bercakap mengenai isu2 semasa kat sekolah tu....almaklumlah..kami kn insan yang paling dipercayai n penyumbang maklumat kn (bagi menutup n menyembunyikan kesalahan n kesilapan yang kami lakukan)...hahaha....
terase rindu giler2 la kat korang...korang lak teman sepermainan chinta....banyak kenangan yang telah kita ciptakan bersama...suka n duka......same2 kite tempuhi...

time petg2 yang borink ni.....
smbil termenung n berkhayal.....chinta memasang satu impian...
impian....urrrmmmm......time petg2.....supaya tiada lagi time petg2 yang borink pada chinta satu hari nnti....
jika allah  mengurniakan n beri peluang kepada chinta....jika dipanjangkan umur chinta....
jika telah dikurniakan keluarga kepada chinta...time petg2 yang sebegini....chinta  ingin luangkan mase chinta bersama keluarga, anak n suami chinta,,,, berbual2...bercerita tentang diri masing2......berkongsi masalah....pengalaman setiap hari.....beriadah bersama2.......alangkah indahnya time petg2 itu....
petg yang dipenuhi dengan perasaan kasih sayang, ambil berat, dihargai antara satu sama lain......
insyallah.....masa yang sedemikian, akan chinta manfaatkan ..kerana sedetik, sesaat bersama insan yang kite sayangi akan menjadi satu kenangan yang terindah kepada kita...satu kenangan yang abadi...yang kekal sehingga akhir hayat.....
jadi...hargailah masa bersama insan yang kita syangi...kerna kite tidak tahu bahawa..pada suatu hari nnti, adakah kite masiih dapat merasainya n mengalaminya sekali lagi......

buat insan yang chinta sayangi...ketahuilah....
chinta sayang kamoooo semua.......



p/s::::terima kasih kepada semua insan yang telah hadir dalam hidup chinta.......
sekian....wsalammm.....;)


Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Digg
Facebook
Yahoo
Feed